BM - OKF

 

ORFK

 

NAV

 

 

MOL

 

HVESZ

 

Volánpack

 

OAH - BTE - Útlab egyeztetés

2020. január 15-én mint BTE, személyes egyeztetést kértünk az Országos Atomenergia Hivataltól. A megbeszélésre felkértük Fülöp Pál urat is, az ÚTLAB (utlab.hu) elnökét.

Részünkről Elek Imre biztonsági tanácsadó, mint szakmai felelős, és az egyesület képviseletében a BTE elnöke, Nagy Zsolt volt jelen. A téma a talajtömörségmérő berendezések szállítási engedélyezésével kapcsolatban megjelenő anomáliák kezelése volt. Sajnos az 51/2013 (IX.6) NFM rendelet jelenleg a dózisteljesítménymérő eszközök alkalmazását úgy szabályozza, hogy (a helytelen szövegezés következtében) minden esetben előírja a neutronsugárzásmérő meglétét,

a ki-, és berakodás helyén (kivéve a 7A bárcával jelölt küldeménydarabok szállításánál) függetlenül attól, hogy az szakmailag indokolt-e az vagy sem.  

Az új előírás betartása így rendkívül nagy anyagi terhet ró az érintett vállalkozásokra. Járművenként kb. 1 millió forint (és több hónap) a neutronsugárzásmérő beszerzése és beállítása, ami jelen helyzet szerint tarthatatlan, az engedélyezési eljárásban. A megbeszélésen az OAH elfogadta álláspontunkat, és ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi a jogszabály módosítását az ITM felé.

Az átmeneti időszakra pedig azt a megoldást javasoltuk, hogy az érintett cégeknek legyen elegendő szerződéssel igazolni, hogy szerződtek olyan vállalkozással, aki ilyen műszerrel rendelkezik.

Így a használatban lévő műszereket időszakonként a szerződött partner szakembere rendszeresen megméri neutronsugárzásmérővel, dokumentálja és a hatályos jogszabály előírásai is teljesülnek.  

Üdvözlettel:

Elnökség

2020.01.16.