BM - OKF

 

ORFK

 

NAV

 

 

MOL

 

HVESZ

 

Volánpack

 

ADR/RID1.3-as biztonsági képzéssel kapcsolatos belföldi rendelet módosítása

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a veszélyes áruk szállításáról szóló egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 20/2019. (VIII.1.) ITM rendeletével módosította „A Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) „A’ és „B” Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló 61/2013. (X.17.) NFM rendeletet. A 61/2013. (X.17.) NFM rendelet (továbbiakban Rendelet) kihirdetését követő napon, 2019. augusztus 2-án már hatályba lépett.

Az ADR1.3-as képzésben megjelenő változás, a naptári év december 31-e helyett, határozott idejű, 2 évig tartó ismeretfelújítási ciklust írt elő, átmeneti időszak nélkül. A jogszabályi szöveg értelmezése, ezen túl, megítélésünk szerint több szempontból is bizonytalanságot eredményezett.

A vállalkozások a termelés ütemének megfelelően a képzéseket eleve úgy ütemezték, hogy azt 2019. december 31-ig kell megtartaniuk. Ehhez alkalmazkodtak a biztonsági tanácsadók is. Ezen túl, az ADR/RID szabályzat aktuális változásai miatt a biztonsági képzések jellemzően a tárgyév második felére lettek tervezve.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel a jogszabályi változással több mint ezer vállalkozás több ezer dolgozójának az oktatása került nehéz helyzetbe.

A témával kapcsolatban megjelenő hatósági ellenőrzések, és az abból származó közigazgatási eljárások pedig, úgy véljük, tovább terhelhetik a kialakult helyzetet.

A témában, egy átmeneti időszak képzése és a változások értelmezése érdekében felvettük az ITM-el és a katasztrófavédelmi hatósággal.

Üdvözlettel:

Elnökség

2019.08.30.